11 Aralık 2011 Pazar

TÜRK KAHVESİ



Giriş: Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var derler ya hani öyledir gerçekten. Ama nasıl bir fincan kahvenin tabi bunu açıklayalım hemen. Kahvesi bir yana telvesi bir yana ayrılan, köpüksüz bir fincan kahve asla değil. Ne de olsa kahve makineleri var yapıveririm onunla diyorsanız da elinizle yapıp ikram edeceğiniz kahve gibi olmaz bence. Peki, nasıl yapmalı da kahveyi hatırlanmalı güzel, tarifimize geçelim hemen.


Malzemeler:

  • Şeker
  • Kahve
  • Su











 
                               Hazırlanışı:



Malzemeler kısmında miktar vermedim çünkü bilirsiniz herkes kahveyi farklı içer. Kimi ister bol şeker, kimi sade yani şekersiz, kimi az şekerli, kimi orta şekerli. İşin o kısmı kolay. Şekeri gerektiği kadar azaltmakla ya da arttırmakla ilgili. Peki, kahvenin miktarı ne olacak, kahveyi kaç kişilik yapıyorsanız kişi sayısı kadar mesela dört kişi içinse dört tatlı kaşığı kahve ekleyeceğiz. Peki, su ne kadar olacak, o da yine dört kişilikse kahvemiz dört kahve fincanı su ile olacak. Bütün bu malzemeler cezveye konulup karıştırılacak, kaynayana kadar beklenecek. Buraya kadar her şey tamam sanırım. Ama kahve yapmanın püf noktalarını mutlaka okuyun, çünkü asıl en önemli kısım burası.



Püf noktaları:

Kahve yaparken önemli noktalar var. Bunlar atlandığında ya da yanlış yapıldığında lezzetli bir kahve yapmanız imkânsız.

  • Kahve yapacağımız cezveye ilk önce kahve, sonra şeker, sonra su eklenecek, bu sıralama bu şekilde olmazsa ne olur. Açıklayayım hemen, suyun üstünde kalan kahve telvelerini suya karıştırma çabalarınız biraz uzun sürer. Şekerde toz şeker tercih edin kesme şeker de olur ama erimesi biraz sürer.

  • Kahveyi ocağa koyduğumuz ilk andan itibaren ocağın ateşini sonuna kadar kısmalıyız. Kahve pişirme süresince açılmayacak hiç, hep böyle son kısıklıkta olacak.

  • Kahvemiz olana kadar başından bir saniye dahi olsun ayrılmayacağız. Neden mi, çünkü sürekli karıştırmamız gerek. Ayrıca taşma tehlikesi de var, temizlemesi zaman alabiliyor.

  • Kahvenizin üzeri bol köpüklü olsun istiyorsunuz. Kahveyi karıştırmaya başladığınız ilk anda kahve köpürmez, bir dakika içinde köpürmeye başlar. Bu köpüğü kaçırmadan ve eşit miktarlarda fincanlara dağıtmak gerekir. Köpüğü kahveyi karıştırdığımız tatlı kaşığı yardımıyla hafifçe alıp fincanlara koyacağız. Sonra karıştırıp biraz bekleyeceğiz ve yine biriken köpüğü alacağız. Bir taşımlık kaynayana kadar bekleyeceğiz, fincanlara yavaşça boşaltacağız. Neden yavaşça, hızlı olursa dipteki köpük üste çıkana kadar kaçar ve tüm uğraşımız boşa gider.

  • Son bir nokta var bu da oldukça önemli. Kahvelerimizi kahveyi içecek kişi sayısınca birer bardak su ile ikram etmeliyiz. Çünkü kahve içtiğimizde bir susuzluk hissederiz, kahve üzerine içilmek üzere su da ikram etmek kahvenizin hatırını arttıracaktır. Bir de varsa ufak çikolatalardan da ikram edin derim ben.




Afiyet olsun.

1 yorum:

farazquantz dedi ki...

Casino News - Biloxi, MS - JMTH Hub
JTG 이천 출장샵 Hub offers a 부산광역 출장마사지 full-service casino and dining experience The Biloxi Casino & 군산 출장마사지 Hotel has 남양주 출장샵 over 250 restaurants, 전라남도 출장안마 bars, and lounges serving the same