16 Aralık 2011 Cuma

KEPEKLİ PEYNİRLİ TOP


Giriş: Çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak, kolay ve pratik bir tarif bu. Küçük toplar şeklinde yapsanız da olur büyük olursa da. Ama ben küçük olmasından yanayım çünkü ikramı daha estetik ve pratik oluyor. Hemen tarife geçelim.


Malzemeler:

  • 5 su bardağı kepekli un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 100 gr beyaz peynir
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı çörekotu
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 paket kuru maya ya da 1 paket yaş maya
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 yumurta



Hazırlanışı: Önce fırını 180 derecede 20 dakika ısıtalım. 5 su bardağı kepekli unu, 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 paket kuru mayayı bir kaba boşaltalım. Eğer yaş maya kullanacaksanız önce bir kapta yaş mayanızı eritmelisiniz. Un, tuz ve mayanın üzerine 1,5 su bardağı ısıttığımız sütü boşaltalım. Süt sıcak olmalı ama fazla kaynatmayın. Hamuru yoğurmaya başlayabiliriz. Tüm malzemeler iyice karışıp hamurumuz kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Daha sonra hamurdan küçük küçük toplar koparalım. 100 gr beyaz peyniri bir kapta ezelim, ezilmiş beyaz peynirin içine kırmızı 1 yemek kaşığı pul biberi ekleyelim ve karıştıralım. Hamurdan kopardığımız parçaları yuvarlak haline getirelim ve içine kırmızı pul biberli beyaz peynirden birer tatlı kaşığı koyalım. Hamur bitene kadar bu şekilde içlerine peynir koyalım ve topları yağlanmış ya da yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizelim. Kepekli peynirli topların üzerine yumurta sarısı sürelim ve çörekotu ile susamdan serpelim. 180 derece önceden ısıttığımız fırında 30-35 dakika pişirelim. Misler gibi kokular yayılmaya başlayınca fırından çay demlemenizin de vakti geldi demektir.

Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: