19 Aralık 2011 Pazartesi

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI




Giriş: Neden kırmızı mercimek denir bilemem, bence adı turuncu mercimek çorbası olmalı. Çünkü bu mercimek turuncu, pişince sarı oluyor. Fazlaca salça eklenirse olur ancak kırmızı mercimek. Neyse. Kış aylarının vazgeçilmezi çorbadır. Diyet yapanların yardımcısı, hastaların baş tacı falan filan. Çoktur faydası çorbanın. Hazırı var çorbayla da uğraşmayayım bari demeyin bence, kendi ellerinizle yaratın lezzetli çorbanızı. Hadi verelim hemen güzel kırmızı mercimek çorbası tarifimizi.



Malzemeler:

  • 4 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 5-6 su bardağı kaynar su
  • 1 tane büyük soğan


Hazırlanışı:

4 su bardağı kırmızı mercimeği bir kapta kaynar su ile ıslatalım. Çıtır çıtır sesler çıkmaya başlayacak. Onu bırakalım dursun orada. Şimdi çorbamızı yapacağımız derince bir tencere seçelim ki kaynamaya başlayınca taşmasın. Şimdi soğanı soyup, çok ince doğrayalım. Soğanlar küçükse iki tane, büyükse bir tane yeterli olacaktır. 2 yemek kaşığı salçayı, 2 yemek kaşığı sıvı yağı da ekleyelim doğradığımız soğanın üzerine. Kısık ateşte kavuralım. Kaynar su ile ıslattığımız mercimeği soğuk suyla bir kez yıkayalım ve süzelim. Kavurduğumuz soğanın üzerine boşaltalım. Bir iki kere çevirelim ve 5-6 su bardağı kaynar suyu üzerine boşaltalım. 1,5 tatlı kaşığı tuzu, dilersek çorba pişerken içine kuru nane ya da kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra servis yaparken üzerine de serpebilirsiniz. Ne zaman pişecek çorbamız? Mercimekler dağılana kadar, 30-35 dakikada olacaktır, orta ateşte pişirin fazla kısmayın. Bir de bir şey daha söylemeliyim, yemeğiniz tuzsuz olacak diye fazla tuz atmayın. Tuzlu yemeğin çaresi yok, ama tuzsuz olursa tuz eklenebilir.


Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: