11 Aralık 2011 Pazar

ÇAY


Giriş: Çay demlemeyi kim bilmez ki bunun da tarifine gerek yok ki diyebilirsiniz. Ama bilirsiniz hani çayı bir yana suyu bir yana ayrılan, ya da rengi çok açık, içildiğinde ağzınızda acayip bir tat bırakan ya da karın ağrıtan çaylar gelir bazen önümüze. E bizde içeriz napalım mecbur. Ama bu gidişe bir son vermek gerekmez mi? Evet diyorsanız çay demleme tarifime şöyle bir göz gezdirebilirsiniz.


Malzemeler:

  • Çay
  • Tomurcuk çayı
  • Su


Hazırlanışı:

Çay demleyeceğimiz çaydanlığın demliğine 4-5 kaşık çay, 1-2 kaşık da tomurcuk çayı ekleyip üzerini aşacak ve çayların tamamı ıslanacak şekilde su dolduruyoruz. Suyu az olursa çay keyfiniz kısa sürer hemen biter, biraz fazla tutarsanız suyu daha fazla bardak çay çıkar. Demliği koyalım bir kenara kapağını kapatıp. Çaydanlığın alt kısmına su dolduruyoruz ve ocağa doğru yöneliyoruz. Kahve tarifini okuyanlar bilir hani sonuna kadar kısık olacak demiştik. Çayda ise tam tersine sonuna kadar açık. Neden mi, aniden kaynayıp demini iyi versin yani iyi demlensin diye. Çayı ocağa koyduğumuz andan itibaren 30-40 dakika tutun. İlk 15 dakikada ısınacak ve sonra kaynamaya başlayacak. Yarım saat yeterli, ama en fazla kırk dakika tutun. Çünkü daha fazlası çayın demini bozar. Çayın yanına tarçınlı kek tarifimden de tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: