10 Aralık 2011 Cumartesi

PEYNİRLİ SU BÖREĞİ



Giriş:

Su böreğinin diğer böreklerden farkı ne, niye daha fazla uğraşayım ki demeyin. Neden mi? Çünkü su böreği hem daha lezzetli bir börek, hem de daha uzun süre tazeliğini koruyor. Aslında yapımı da zor değil, sadece diğer böreklerden azıcık daha farklı diyelim. Tarife geçelim mi?


Malzemeler:

  • Su böreklik yufka (paket halinde satın aldığınızda paketin tamamını kullanabilirsiniz)
  • 400 gr beyaz peynir
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 su bardağı sıvı yağ


Malzemeler dışında gerekli olacaklar:

  • Bir kap (düz bir tepsiden biraz derin olsun) ılık su
  • Bir kap (düz bir tepsiden biraz derin olsun) soğuk su


Hazırlanışı:

Fırınımızı önceden 180 derecede yarım saat ısıtalım. Şimdi böreğimizi hazırlayacağımız tepsiye karar verelim, fırın tepsisi olursa işiniz daha kolay olur. Çünkü böreklik yufkalar büyük büyük olacak ve suya batırdıkça kopacak gibi olacak. Yuvarlak tepsi açıkçası işimizi zorlaştırır. Tepsiyi de seçtiğimize göre şimdi tepsimizi sıvı yağ ile yağlayalım. Ardından ilk yufkamızı elimize alıp ilk önce ılık suya batıralım, ardından soğuk suya batıralım. Hiç beklemeden yufkayı tepsiye serelim, üzerinde hafifçe sıvı yağ gezdirdikten sonra ince kıyılmış bir demet maydanozdan biraz, biraz da ezip küçük küçük parçalar haline getirdiğimiz beyaz peynirden düzenli bir şekilde yayalım. Şimdi sıra geldi ikinci yaprak yufkaya. Onu da bir önceki yufkaya yaptığımız gibi önce ılık suya, sonra soğuk suya batırıp çıkaralım. Tepsiye serelim ve üzerine yağımızdan ve malzemelerimizden yayalım. Bu sıralama hiç değişmeden tüm yufkalar bitirilene kadar sürdürülecek. Tamamı bittiğindeyse, en üstte kalan yufkamızın üzerine yumurta sarısını süreceğiz. Su böreğimiz fırına girip pişmek için hazır. Üzerine diğer böreklerde olduğu gibi susam ya da çörekotu atmıyoruz. Kaç dakika bekleyeceğiz peki fırından çıkmasını? Ortalama 35- 40 dakika sürecek pişmesi, fırının kapağını her dakika açıp açıp bakmayın pişti mi diye. Özellikle ilk 15 dakika pişme sürecinde çok önemli. Zaten kokusu burnunuza gelmeye başladığında fark edeceksiniz pişmeye başladığını. Fırının üst katlarına yakın olmasın tepsi, en orta sırada olsun ki ne alttan ne de üsten fazla yanmasın, iyi pişsin.

 
Sonuç:
Mutlu sona geldik sanırım. Fırının kapağını açıp “Hımm, ne güzel oldu benim böreğim.” dediğinizi duyar gibiyim. Biraz soğumasını bekleyin, sonra kare kare dilimlere ayırarak servis yapabilirsiniz. Böreğin yanına da demli bir bardak çay iyi gider.


Su böreğine değişik neler ekleyebilirim?

Su böreğinize ben beyaz peynir yemem, hatta nefret ederim diyorsanız, ıspanak veya kıyma da ekleyebilirsiniz. Nasıl yapacağım yok mu bunun da bir tarifi dediğinizi duydum. Hemen anlatayım.
Diğer aşamalar tamamen aynı. Yani böreklik yufka, ılık su, soğuk su sıralaması hepsi aynı sırada. Değişen tek şey içine ekleyeceğimiz malzeme. Bunun için de;


Eğer Ispanaklı yapacaksanız;

ISPANAKLI SU BÖREĞİ

Malzemeler:

  • 4- 5 demet ıspanak
  • 2 tane kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça




Hazırlanışı:

Soğanları doğradıktan sonra tencereye yağ ve salçayı koyun, doğranmış soğanları da ilave edin. Soğanlar kavrulduktan sonra, ince ince doğradığınız ıspanakları da ekleyin, bir kez hepsini karıştırın. Çok az, yani 1 ya da 15 su bardağı kaynar su ilave edin. Ispanaklar pişene kadar bekleyin. Böreklik yufkanın içine ıspanakları yayarken suyunu iyice çektirin. Aksi takdirde zaten suya batırıp çıkarmış olduğunuz yufkalar, çok fazla yumuşar ve birbirine yapışır.


Eğer Kıymalı yapacaksanız;

KIYMALI SU BÖREĞİ

Malzemeler:

  • 2 tane kuru soğan
  • 1 kg kıyma (yağsız çekilmiş olursa daha iyi)
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı:

2 yemek kaşığı sıvı yağı ve 2 yemek kaşığı salçayı tencereye koyduktan sonra, soğanları ince ince kıyın. Hepsini kısık ateşte kavurun. Ardından kıymayı tencereye koyun ve çok küçük parçalara ayrılana kadar karıştırın. 1,5 ya da 2 su bardağı kaynar su ilave edin. Eğer kıymayı buzluktan çıkaracaksanız bu çok zor olacaktır. O nedenle mutlaka 1-2 saat önceden kıymayı yumuşatın. Pişirdiğiniz kıymayı böreklik yufka arasına yayarken susuz olmasına özen gösterin.




Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: