19 Aralık 2011 Pazartesi

ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI

Giriş: Pirinç pilavının kıvamını tutturmak zordur, lapa olabilir ya da kuru olabilir. Pirinç pilavı yapabilmeyi öğrenmek ise kolaydır, çünkü birkaç püf noktasına dikkat etmenin dışında sizi yoracak bir iş değildir asla. Ben pirinç pilavını şehriyeli sevenlerdenim, siz eğer sevmiyorsanız hazırlanışında ayrı anlatacağım. Bu tarif her iki türlüsünü de içerek yani. Tarifimize geçelim.



Malzemeler:

  • 4 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 su bardağı tel şehriye
  • 4 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tane limon
  • 5-6 su bardağı sıcak su











Hazırlanışı:

Her yemek tarifinde fark etmişsinizdir ki sıcak suya ihtiyaç oluyor, bu nedenle hangi yemek olursa olsun önceden ısıttığınız bir su olmalı mutlaka. Şimdi alalım 4 su bardağı pilavlık pirincimizi. Pilavlık pirinç diye ayırt etmemin nedeni her pirinçten pilav olmuyor bilirsiniz, kırık pirinç filan var mesela onunla olmaz. Pirinci sıcak su ile ıslatalım bir kapta, üzerini aşacak kadar olsun su. Yanmaz yapışmaz bir tencere tercih edin bence. Çünkü diğer tencereler pilavda yağı ortaya çıkarıyor, pirinç pilavının lezzetini de azaltıyor bence. Eğer tel şehriyeli yapacaksanız, tencereye 4 yemek kaşığı ayçiçeği yağını koyun üstüne hemen 1 su bardağı tel şehriyeyi boşaltın. Şehriyeler kızarıncaya kadar ara ara karıştırın, fazla yakmayın ki pilavın içine yanık bir tat yayılıyor. Eğer tel şehriyeli yapmayacaksanız bu aşamayı atlayın. Pirincin kaynar suyunu süzün ve soğuk suyla yıkadığınız su berraklaşana kadar yıkayın. Pirinç beyaz bir su bırakır, yıkadıkça açılır suyun rengi, tam berraklaşmalı. Neden diye soruyorsunuzdur, şu nedenle, su berraklaşmazsa pirinciniz iyi yıkanmadı demektir, bu da demektir ki pilavınızın lapalaşma ihtimali çok yüksek. Kızaran tel şehriye üstüne yıkadığınız pirinci boşaltın, pirinçler kuruyana kadar yani nereden anlayacağız, çıtır çıtır sesler gelmeye başlayacak. Yakmadan iyice kurutacağız pirinci, yani kavurmuş olacağız böylece. Şimdi sıra geldi su eklemeye, 5-6 su bardağı sıcak suyu boşaltacağız tencereye. Bu miktar yeter ama üstünü aşmadı tenceredeki pirincin derseniz biraz daha ekleyin. 1,5 tatlı kaşığı tuzu ekleyelim şimdi. Sıra geldi limona. Limonu ne yapacağız diyorsanız, açıklayalım limonu sıkacağız ve limon suyunu pirincin üstüne su ekledikten sonra ekleyeceğiz. Tencerenin kapağını tam kapatmayın pişerken taşmasın. Suyunu çekene kadar pişireceğiz. Servis yaparken kâse ile şekillendirebilirsiniz.



Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: